Whatsapp Telefon
düşünen kırmızı tişörtlü erkek | Dinamik terapi enstitüsü

Psikolojik Danışman Doktor mudur? | Dinamik Terapi Enstitüsü

Dinamik Terapi Enstitüsü bünyesindeki psikolojik danışman ekibi, kişilerin yaşam kalitesini yönelik destek veriyor. Psikolojik danışman, üniversitelerin eğitim fakültesinin Psikolojik ve Rehberlik Danışmanlık bölümü mezunudur. Bu sebeple psikolojik danışmanlar doktor değildir.

Psikolojik danışmanlar kişilerin hem duygusal hem de kişisel gelişimlerine yardımcı olur. Psikolojik danışmanlar, danışanlarının yaşam becerilerini geliştirmeye yönelik hizmet verir. Psikolojik danışmanlar; kişilerin duygusal, bilişsel ve davranışsal problemlerini inceleyip ona göre psikoterapi desteği sağlar ya da danışmanlık hizmeti verir. Psikolojik danışmanlar 4 yıllık eğitim fakültesinin PDR bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve çeşitli eğitimlerle kendilerini geliştirebilirler. Böylelikle çalışma alanlarını daha çok geliştirmiş olurlar.

Psikolojik Danışmanlık Süreci Nasıl İlerler?

Psikolojik danışmanlık süreçleri şu şekildedir:

1.      Tanı

Psikolojik danışman ilk seansta danışanın problemini anlamak için yüz yüze görüşür. Görüşme sırasında danışanın tüm şikayetlerini detaylı olarak dinler. Geçmiş öyküsüne bakıp ona göre çeşitli testler uygular.

2.      Değerlendirme

Psikolojik danışman ikinci adımda topladığı bilgiler doğrultusunda danışanının yaşadığı problemin kaynağına ulaşır. Ayrıca bu problemlerin altında yatan nedenlerine bakar. Danışan bu değerlendirmeler sonucunda en uygun tedavi yöntemini belirler.

3.      Hedefin Belirlenmesi

Psikolojik danışman ve danışan birbirlerine görüşmeden ne beklentileri olduğunu açıklarlar. Ulaşmayı hedefledikleri noktayı belirledikten sonra görüşmeye devam ederler. Hedef belirleme noktasında danışanın yaşadığı problemler ele alınır. Örneğin, başarılı bir kariyere sahip olmak isteyen kişi nasıl atak yapacağını bilemeyebilir. Bu noktada psikolojik danışman kişiye rehberlik ederek onun motivasyonunu artırır.

4.      Müdahale

Psikolojik danışman tarafından tanı, değerlendirme ve hedef belirleme süreçlerinden sonra müdahale aşamasına geçilir. Müdahale aşamasında danışanın yaşadığı problem ve belirlenen hedefler doğrultusunda çeşitli yöntemlere başvurulur. Müdahale sürecinde şu terapilerden danışana uygun olanlar uygulanır;

  • Bilişsel davranışçı terapi
  • Oyun terapisi
  • Bireysel psikolojik danışmanlık
  • Aile danışmanlığı
  • Çocuk ve ergen danışmanlığı
  • İlişki ve evlilik danışmanlığı
  • Kurumsal danışmanlık
  • Erişilebilir psikolojik danışmanlık
  • Cinsel danışmanlık

5.      Sonlandırma

Psikolojik danışman, danışanlarıyla görüşme süreçlerini değerlendirir. Özellikle danışman ve danışan sürecin etkinliği noktasında ve hedefe ne kadar yaklaştıklarıyla ilgili durumları konuşurlar. Danışman ve danışan hedeflerine ulaştığı takdirde süreçte sona erer. Yalnız değerlendirmenin ardından hedefe ulaşılamadıysa psikolojik danışmanlık süreci devam ettirilir.

mavi kazaklı kızıl saçlı kız no yazısını gösteriyor | dinamik terapi enstitüsü

Psikolojik Danışmanlık Hakkında Yanlış Bilinenler

İnsanların ruh sağlığı açısından hayati öneme sahip olan psikolojik danışmanlık hakkında yanlış bilinen noktaları şöyle sıralayabiliriz;

  • Psikolojik danışmanlık merkezlerine akli dengesi bozuk kişiler gider
  • Psikolojik danışmanlık süresi çok uzundur
  • Psikolojik danışmanlık hizmeti almak çok pahalıdır
  • Psikolojik danışmanlıkta ilaç tedavisi uygulanır

Psikolojik danışmanlıkta ruh sağlığına yönelik profesyonel çalışmalar yapılır. Herkes psikolojik danışmanlık merkezlerine giderek kişisel gelişimleriyle ilgili destek alabilir. Bunun yanı sıra psikolojik olarak aşamayacakları durumlar içinde danışmanlara başvurabilirler. Psikolojik danışmanlık süreci, danışanın yaşadığı probleme bağlı olarak değişiyor. Danışmanlık hedeflerine göre seans süreleri kısa ya da uzun sürer. Bazı konularda psikolojik danışmanlık süreci kısayken bazılarındaysa uzundur. Psikolojik danışmanlık ücretleri de seansın süresine bağlı olarak değişiyor. Psikolojik danışmanlık hizmetlerinde ilaç tedavisi de uygulanmıyor. Yalnız danışman gerek görürse kişiyi psikiyatri uzmanına yönlendirir.

Psikolojik Danışmanlık Amaçları Nelerdir?

Psikolojik danışmanlık hizmetlerinin iki amacı vardır. Psikolojik danışmanlık hizmeti alan kişilere seansın sonunda sorunlarını yönetebilme becerisi kazandırma amaçlanır. Ayrıca danışanın kullanılmayan potansiyellerini ortaya çıkarma noktasında da yardımcı olunur. Danışanlara hayatlarını daha iyi kontrol etme becerisi de kazandırılır.

Psikolojik danışman, danışanının yaşamında kalıcı ve önemli farklar kazandırmaya çalışır. Kişide nedensiz korkular varsa psikolojik danışmanla irtibata geçerek bu korkuların yerine kişinin huzura kavuşması sağlanabilir. Motivasyon eksikliği olan kişilerininse özgüvenli ve azimli olmaları sağlanır. Psikolojik danışmanlar danışanlarının şu noktalarda yanında olur;

  • Sorunları tanıyıp onları fırsata dönüştürme
  • Mantıklı karar verme becerisi
  • Kişilerarası iletişim becerilerini artırma

Psikolojik danışmanlık merkezi, sorunları direkt çözmeyi amaçlamaz. Tam tersi danışanın krizleri doğru şekilde nasıl yöneteceğine dair danışmanlık yapar.

Danışanın görmediği çözüm yollarının neler olduğu ve nasıl yararlanacağını da belirtir. Her problemin yeni fırsatlar ortaya çıkaracağı hususunda rehberlik eder. Aynı zamanda danışanın öğrendiklerini uygulayabilmesini de sağlar. Dinamik Terapi Enstitüsü ile iletişime geçerek psikolojik danışmanlık hizmetleriyle hem iş hem de özel hayatınızı düzene sokabilirsiniz.