Whatsapp Telefon
tercih yapmaya çalışan sarı kazaklı kızıl kız | Dinamik terapi enstitüsü

PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) Okusam Ne Olur? | Dinamik Terapi Enstitüsü

Dinamik Terapi Enstitüsü uzman ekibiyle psikolojik danışmanlık hizmetleri sunuyor. Psikolojik danışmanlık mesleğinde istihdam etmek isteyen bir kişinin üniversitelerin PDR bölümünden mezun olması gerekiyor. Psikolojik rehberlik ve danışmanlık olarak ifade edilen PDR bölümü öğrencileri öğrenimleri boyunca 4 yıl hem pratik hem de teoriye dayalı dersler görürler.

PDR bölümü kişilerin; problemlerle başa çıkması, problemlerin öngörülmesi ve potansiyellerinin farkına varılması noktasında yardımcı olacak personellerin yetişmesini sağlar. PDR bölümünün amacı diğer bir ifadeyle kişilerin sosyal, kişisel, akademik ve profesyonel ihtiyaçlarına cevap vermektir. PDR bölümü mezunları istihdam ettikleri kurumlarda kişilerin gerekli noktalarda becerilerinin gelişmesine de yardımcı olur. PDR bölümünü bitirenler, danışanlarının fark edilebilir başarılar elde etmesini sağlarlar.

PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) Mezunlarının İstihdam Alanları

PDR bölümünden mezun olan psikolojik danışman, gelişme çağındaki öğrencilerin mental gelişimine dair yol göstericidir. Ancak PDR mezunları sadece çocuklara psikolojik danışmanlık hizmeti vermez. Yetişkinlerde psikolojik danışmanların hizmetlerinden yararlanabilir. Özellikle çocuklar ve yetişkinler fark etmeksizin tüm yaş grubunun psikolojik sıkıntılarını yenmesi noktasında rehberlik ederler.

PDR mezunları, insanların yaşamlarını iyileştirmeyi amaçlar. Potansiyellerini maksime etme noktasında da etkin rol oynarlar. Bu sebeple PDR mezunlarının çalışma alanı çok geniştir. PDR mezunları genel olarak şu alanlarda istihdam eder;

  • Eğitim kurumları
  • Kamu kurumları
  • Özel danışmanlık merkezleri

PDR mezunları aynı zamanda kendi özel pratiklerinde de istihdam edebilirler. PDR mezunlarının eğitim kurumlarındaki görevi şu şekildedir;

  • Öğrencilerin akademik başarılarını artırma
  • Duygusal-sosyal gelişimlerinin desteklenmesi

Okullarda psikolojik danışman olarak göre yapan PDR mezunları, öğrencilere akademik başarının yanı sıra hem ailevi hem de kişisel konularda da rehberlik ediyor. Aynı zamanda eğitim kurumları ve özel danışmanlık merkezleri olması fark etmeksizin PDR mezunları öğrencilere şu konularda da destek veriyor;

  • Problem çözme becerilerini geliştirme
  • Stres yönetimi
  • İletişim kurma

Dinamik Terapi Enstitüsü bünyesinde istihdam eden bir psikolojik danışman; kişilerin ailevi, kişisel ve ilişkilerindeki sorunların çözümüne de yardımcı olur. Böylelikle danışanların duygusal açıdan kendilerini güvende hissetmesi sağlanır. Kriz anında nasıl davranacakları ve kişisel gelişime yönelikte teşviklerde bulunurlar. Kamu kurumlarında istihdam eden PDR mezunlarıysa gençlik kuruluşları, hükümet programları ve toplum merkezlerinde çalışabilir. Ayrıca gençlik danışmanları statüsünde gençlere hem rehberlik hem de destek hizmetleri de sunmaları mümkündür.

Devlet kurumlarında çalışan PDR mezunları, akademik araştırmalar yapabilir. Bunun yanı sıra çeşitli eğitim programları da geliştirebilir. Psikolojik danışmanlar, eğitim politikaları oluşturarak öğrencilerin geleceğine yön verebilir. Okul programlarının iyileştirilmesine yönelikte danışmanlık yapabilirler.

PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) Mezunlarının Unvanları

PDR bölümünü bitiren Psikolojik danışman istihdam ettiği kurumdaki görevine göre birçok unvana sahip olur. Örneğin, özel danışmanlık merkezlerinde istihdam edenler akıl sağlığı danışmanı unvanını kullanabilir.  Okullarda görevli PDR mezunlarıysa okul temelli rehberlik ve psikolojik danışman olabilir. Psikolojik danışmanlar, grup psikolojik danışma liderliği de yapabilir. Psikolojik danışmanlar için en çok kullanılan unvanlardan birisi de kariyer danışmanlığıdır. Psikolojik danışmanlar, üniversitede edindikleri bilgiler ışığında araştırma merkezleri, üniversiteler ve akıl sağlığı merkezlerinde de görev yapabilir.

Psikolojik danışmanlar, tek bir alanda değil birçok alanda çalışarak psikolojik açıdan zor durumda olanlara yardım ederler. Psikolojik danışmanlık hizmetlerinin en çok ihtiyaç duyulduğu alanların başında eğitim kurumları yer alıyor. PDR mezunları, öğrencileri hem kişisel gelişim hem de akademik açıdan destekliyor. Öğrencilerin ve yetişkinlerin aşılamayacak gibi görünen sorunlarına etkin şekilde çözüm bulurlar. PDR mezunları aynı zamanda özel danışmanlık merkezlerinin yanı sıra aile danışmanlığı merkezi ve rehabilitasyon merkezlerinde de istihdam ederler. Bu alanlarda kişilerin kendileri ve ailelerinin psikolojik problemleriyle ilgilenirler. Kişinin ailesi ve kendisine terapi ve danışmanlık hizmeti sunarak kendilerini iyi hissetmeleri sağlanır. PDR mezunları, şirketlerinde insan kaynakları departmanında çalışabilir. Personellerin motivasyonunun artırılması ve iş performansının iyileştirilmesi noktasında da psikolojik danışmanlık hizmeti verirler. Şirket çalışanlarına stres yönetimi ve iletişim becerileri geliştirme gibi konularda da eğitim verilir.

PDR mezunlarının sahip olduğu unvanlar tamamen çalıştıkları kurumdaki görevlerine bağlı olarak gelişir. PDR bölümünden mezun olduktan sonra kişi dilerse yüksek lisans yapar ya da çeşitli eğitimlere katılarak yetkinliğini artırabilir. Dinamik Terapi Enstitüsü ile iletişime geçerek psikolojik danışman hizmetleri ve PDR bölümüyle ilgili detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.