Whatsapp Telefon
üniversite öğrencileri merdivenlerde ders notlarını kontrol ediyorlar | dinamik terapi enstitüsü

PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) Ne Kadar Maaş Alır? 2024

Dinamik Terapi Enstitüsü tarafından psikolojik danışmanlık hizmetleri sunuluyor. Psikolojik danışmanlar, üniversitelerin 4 yıllık Psikolojik ve Rehberlik bölümünden mezun olurlar. Psikolojik danışmanlık mesleğinin çalışma alanı çok geniştir.  

PDR mezunları normal 4 senelik eğitimlerini tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktora da yapabilirler. Özellikle yüksek lisanslarını klinik psikoloji üzerinde yaparak çalışma alanlarını genişletirler. PDR mezunlarının maaşları çalıştıkları kuruma göre değişiyor. Özek kurumlar ve kamu kurumları arasında maaş yönünden farklılık vardır. PDR mezunları, insanların motivasyonunu artırma, kendini keşfetme gibi birçok konuda insanlara psikolojik destek olur. Kişilerin yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik danışmanlık hizmeti verirler.

PDR Mezunları, Danışmanlık Merkezinde Çalışmak için Ne Yapmalı?

PDR mezunu olan psikolojik danışman, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında uzman eğitimcilerin yanında danışmanlık merkezleri açabilirler. Psikolojik danışmanların psikoterapi merkezi açma imkanları da var. Psikolojik danışmanlar, danışmanlık merkezinde şu çalışmalaeı yaparlar;

  • Aile ve çift terapisi
  • Kısa süreli terapi
  • Çözüm odaklı terapi
  • Bireysel terapi
  • Oyun terapisi
  • Bilişsel terapi

Psikolojik danışma ve rehberlik bölümü mezunları, test eğitimleri alarak hem çalışma alanlarını hem de kazançlarını artırabilir. Psikolojik danışmanlar şu testlerin eğitimini alarak danışmanlık merkezinde uygulayabilir;

  • Objektif testler
  • Zeka testleri
  • Projektif testler

PDR mezunu kendini eğitimi, tecrübe ve uzmanlık anlamında geliştirdikçe çeşitli alanlarda çalışma imkanına sahip olur. Örneğin; test uygulamaları, eğitimler ve seminer hizmetleri sunar.

PDR Lisans Programı Neleri İçerir?

Psikolojik danışmanlık merkezi açmak için bitirilmesi gereken PDR bölümü lisans programının birinci ve ikinci sınıfında hem teorik hem de temel dersler verilir. 3. Sınıftan itibaren alan derslerine yoğunlaşılır. PDR öğrencileri 3. Sınıfla birlikte şu dersleri görürler;

  • Kariyer danışmanlığı
  • Eğitim psikolojisi uygulamaları
  • Grupla psikolojik danışma
  • Çocuk psikolojisi uygulamaları

PDR eğitimi boyunca yoğun olarak gelişim psikolojisi dersleri eğitimi veriliyor. PDR mezunları hem özel sektörde hem de kamuda psikolojik danışman olarak istihdam edebildikleri için önleri çok açıktır. Özellikle kendilerini geliştiren, yüksek lisans yapan, test uygulamalarını öğrenen PDR mezunları özel danışmanlık merkezlerine girerek terapide yapabilirler.

PDR Mezunlarının Eğitime Katkıları

Psikolojik danışmanlık mesleğine adım atan bir kişi, genel olarak eğitim alanında çalışmalar yapar. Psikolojik danışmanlar, öğrencilere birçok konuda destek verir. Öğrencilere şu konularda yardımcı olurlar;

  • Öğrencilerin yaşadıkları problemler
  • İletişim sorunları
  • Akademik başarısızlık
  • Sosyal uyum

Psikolojik danışmanlar öğrencilerin sosyal, bireysel ve akademik ihtiyaçlarını nasıl karşılayacakları noktasında yardımcı olur. Psikolojik danışmanlar, çocuk ve ergen dönemlerinde öğrencilerin karşılaşabileceği problemleri önceden tahmin eder. Akabinde bu problemlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapar. Öğrencilerin kişisel olarak potansiyellerini keşfedip kendilerini geliştirmelerine de yardımcı olurlar. Psikolojik danışmanlık merkezi hizmetleri, gelişim psikolojisine yönelik de hizmet veriyor. Öğrencilerin gelişimleri takip edilip problemsiz şekilde eğitim süreçlerini tamamlamaları sağlanır. PDR mezunları, kişilerin yetenekleri ve becerilerini değerlendirip onlara uygun meslekleri araştırırlar.

PDR Mezunlarının Psikolojik Danışmanlık Merkezleri Çalışmaları

danışmanlık alan beyaz kazaklı kız | Dinamik terapi enstitüsü

Psikolojik danışmanlık merkezlerinde PDR mezunları çeşitli çalışmalara imza atar. PDR mezunları, uyguladıkları psikolojik testlerle danışanlarını hem bilişsel hem de psikolojik ve davranışsal açıdan değerlendirir. Psikolojik danışmanlar, gerçekleştirdikleri testler sonucunda terapi ve danışmanlık sürecine başlar. Psikolojik danışmanlar, kendi yetkinliklerine uygun olarak danışanlarının durumunu ele alır.

Psikolojik danışman tarafından danışanın içinde bulunduğu problem ve bireysel özelliklerine göre en uygun terapi yöntemi seçilir. Herkesin kişilik özellikleri temelde özneldir. Bu sebeple herkeste şu durumlar farklılık gösterir;

  • Yaşam koşulları
  • Kişinin geçmiş yaşantıları
  • İçinde bulunulan sosyal çevre

PDR Mezunlarının Etik Sorumlulukları

PDR mezunları, psikolojik danışmanlık hizmeti verme yetkinliğine sahip olduktan sonra uygulama ve değerlendirme noktasında profesyonel çalışmalar yapmaya başlarlar. Psikolojik danışmanlık merkezinde seanslar gizlilik esasına göre yürütülür. Kesinlikle danışman-danışan arasında gerçekleşen seans hakkında üçüncü kişilere bilgi verilmez. Böylelikle danışan kendini rahat hissedip problemlerini açıkça anlatarak nasıl bir yol izleyeceği noktasında psikolojik danışmandan bilgi alır. Psikolojik danışmanlar, her danışanlarına eşit mesafede yaklaşır.

Psikolojik danışmanlar, aldıkları PDR eğitiminin etkisiyle kendi önyargı ve varsayımlarından arınıp danışmanlık hizmeti verirler. Danışanlarına onları yargılamayacaklarına dair söz verirler. Özellikle bir psikolojik danışmanın danışanını eleştirmesi ya da ona emir vermesi gibi bir durum söz konusu değildir. Dinamik Terapi Enstitüsü ile iletişime geçerek detaylı olarak psikolojik danışmanlık ve PDR mezunlarının istihdam alanlarına dair bilgi alabilirsiniz.